Wat doet een kwaliteitsmanager voor jouw bedrijf?

 

Ik woon in Capelle aan den IJssel, in een rustige wijk, net achter de IJsseldijk. Capelle is een plaats waar het leven ondanks (of dankzij?) de directe nabijheid van Rotterdam, in alle rust voortkabbelt. Toch viel ik laatst van verbazing bijna van mijn fiets toen ik langs de fietsenwinkel in het wijkcentrum kwam. 

Aan de deur hing een briefje met de mededeling dat de winkel, i.v.m. personeelstekort, voortaan op donderdag dicht is. In mijn hoofd schreeuwde meerdere kreten tegelijk om aandacht: NEE / zijn klanten / kan niet waar zijn / zijn omzet / dit mag geen reden zijn!!

Ik ken de eigenaar. Met onze twee zonen op het voortgezet onderwijs, die hun fietsen niet sparen, staan wij al een tijdje in het klantenbestand van de fietsenmaker. Als klant weet ik dat zijn zaak goed loopt en ook dat hij al een tijd op zoek is naar goed personeel. Als ondernemer was ik echt geschokt. Toen ik het briefje vol ongeloof las, wilde ik naar binnen stappen, vragen stellen en hem helpen. Maar het was donderdag …

 

Kwaliteit is ergens aanpakken en doorzetten

De week erna ben ik er alsnog langsgegaan. In een notendop heb ik uitgelegd wat ik wil doen om hem te helpen. Op dit moment zitten ze in de overlevingsstand en komt het er niet van. Misschien dat er over een paar maanden wel ruimte ontstaat om te kijken naar een andere manier van organiseren.

Wat er in het klein gebeurt bij de fietsenwinkel bij mij in de wijk, zie ik ook op grotere schaal ontstaan bij andere, grotere organisaties. Het gaat goed met de economie en in veel sectoren groeit de omzet. Met een groeiende omzet ontstaat vaak de behoefte aan meer personeel. Prachtig, maar wat als het personeel dat je zoekt, niet te vinden is?

De gebruikelijke weg is om een efficiëntie-slag te maken. Als eerste wordt er kritisch gekeken naar de processen. Wanneer zijn deze voor het laatst goed tegen het licht gehouden? Waar zitten de overbodige stappen en hoe sluit de output van het ene proces aan bij de input van het volgende proces?

 

Wat is jouw capaciteit? Hoe kun je die verbeteren?

Waar volgens mij vooral winst te halen valt in het kader van het capaciteitsvraagstuk, is kijken naar de functieomschrijvingen en de kwaliteiten van je medewerkers. Op dit moment denken we in organisaties in functies, met taken en verantwoordelijkheden. In iedere functie zitten taken waar de functionaris niet goed in is. Voor iedereen is dit anders. Een functie wordt door verschillende functionarissen met dezelfde functie anders uitgevoerd. Iedereen heeft daarin zijn sterke en minder sterke kanten.

Als we het functie-denken loslaten en de taken gaan verdelen, kunnen we deze geven aan medewerkers die er echt goed zijn. Zie het als legoblokken die je uit het huidige patroon haalt en in een nieuw patroon zet. Het huidige patroon is ingegeven door het hiërarchisch opbouwen van de organisatie. Het patroon waar ik voorstander van ben, is het patroon dat ontstaat als je je laat leiden door het primaire proces van je organisatie.

 

Vacatures: ben je een kuddedier of ga je voorop in de verandering?

Nu krijgen medewerkers vaak taken in hun functie geschoven die misschien wel passen bij hun hiërarchische niveau, maar niet bij hun kwaliteiten. Als je taken los ziet van functies en verantwoordelijkheden, komt er meer focus op de koppeling met de medewerker die het beste is in de uitvoering van een taak. Een medewerker die vooral taken heeft waar hij / zij goed in is, raakt ontzettend gemotiveerd. Meerdere studies hebben inmiddels aangetoond dat gemotiveerde medewerkers een (veel) hogere productie / output hebben. Meer omzet en productie per medewerker dus. En je capaciteitsvraagstuk is kleiner én anders geworden.

Het vergt wel enige moed om op deze manier je afdeling of organisatie in te richten. Je loopt niet met de kudde mee. Je gaat dwars door bestaande structuren heen en het is niet van vandaag op morgen geregeld. Je moet weten wat je mensen wel en niet kunnen, maar je moet het vooral durven.

 

Wat levert het je op?

Kijk eens naar wat het je op kan leveren: taken die beter dan in het verleden worden uitgevoerd, focus op het primaire proces, gemotiveerde medewerkers, minder problemen bij het oplossen van je capaciteitsprobleem. Ben je klaar met weer een vacature waarvoor je maanden zoekt naar een passende kandidaat? Durf je anders naar je bedrijfsvoering te kijken? Ben jij de tijger die de leiding neemt om over te stappen naar ‘the next level’ in capaciteitsvraagstukken?

 

AFRONDING

Je hoeft het niet alleen te doen. Wil je meer weten over anders organiseren en hoe ik je daarbij kan helpen? Maak een afspraak met me. Ik kom graag een keer bij je langs om het hier uitgebreid met je over te hebben.

Recommended Posts