Kwaliteitsmanagement

Betere bedrijfsprestaties met goed kwaliteitsmanagement

Wil je je processen efficiënter maken, je faalkosten verlagen en zo je bedrijfsprestaties verbeteren? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het verbeteren van de kwaliteit van je organisatie. Maar waar begin je, met welke processen ga je aan de slag en hoe krijg je je medewerkers mee in de verandering?

Als ervaren adviseur kwaliteitsmanagement help ik je van A tot Z bij het verbeteren van de kwaliteit van je organisatie: van het opbouwen en implementeren van het kwaliteitssysteem tot de certificering en het begeleiden van de cultuurverandering.

Waarom een kwaliteitssysteem?

Met een goed werkend kwaliteitssysteem zorg je dat iedereen weet hoe je afdeling of bedrijf werkt. Het verhoogt de kwaliteit van werken, zorgt voor heldere efficiënte processen, verlaagt faalkosten en het maakt onderlinge afspraken expliciet. Daarnaast is een kwaliteitssysteem een ideaal geheugensteuntje én is het nuttig bij het inwerken en opleiden van nieuwe medewerkers.

Mijn werkwijze: focus op mensen en processen

Bij het verbeteren van de kwaliteit van je organisatie focus ik op twee aspecten: mensen en processen. Ik help je bij het bepalen van de scope en ik houd het proces praktisch en werkbaar. Ik vertaal ingewikkeld beschreven normen naar heldere en werkbare richtlijnen voor jouw afdeling of organisatie. Samen gaan we aan de slag met het opstellen en implementeren van praktische en inzichtelijke processen, die mensen daadwerkelijk gaan gebruiken en onderhouden. Hierdoor herkennen je medewerkers processen die faalkosten en verspilling veroorzaken en leren ze van gemaakte fouten (de beroemde PDCA-cirkel).

Beschrijving van aflevering

In alweer de derde aflevering van De Zakelijke Podcast had ik het genoegen Ada Goverde van Allios Deite te mogen verwelkomen.
Allios Deite is een adviesbureau dat technische bedrijven begeleidt bij onderwerpen als vergunningen en kwaliteit. Op projectbasis zorgt ze ervoor dat alles soepel verlooptm, en dit heeft ze al voor instanties als Engie, de Rotterdamse Haven, Rijkswaterstaat en Evides mogen doen.
 
Klik hieronder voor de hele podcast:

Gedragsverandering is essentieel

Helaas zien medewerkers het systeem vaak als doel in plaats van middel. Dit merk je aan de houding van medewerkers rondom de audits van behaalde certificaten: het worden ‘moetjes’, vinkjes en verplichte nummers. Dit is zonde, want een kwaliteitssysteem moet juist voor jou werken en niet andersom. Daarom focus ik gedurende het gehele proces op gedragsverandering: een essentiële factor om het systeem te laten werken. Ik neem leidinggevenden mee in het proces en help ze om medewerkers in te zetten op plekken waar hun kwaliteiten het best tot hun recht komen. Zo zorg je dat je met dezelfde middelen een beter resultaat behaalt en dat je bedrijf zich blijft ontwikkelen en verbeteren. Want dat is immers het doel van kwaliteitsmanagement: het verbeteren van je bedrijfsprestaties!

Ook aan de slag met de kwaliteit van je organisatie?

Ik help je graag bij:

  • Het opzetten van kwaliteitssystemen- en handboeken
  • Implementatietrajecten
  • Het sluiten van de PDCA-cirkel
  • Audittrajecten
  • Managementbegeleiding bij het uitrollen van een nieuwe visie en strategie
  • Interimmanagement

Bel of mail mij gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Download gratis het ‘Kwaliteitshandboek in 10 stappen’

Wil je zelf aan de slag met het opzetten van een kwaliteitshandboek? In dit plan vind je de stappen die je zet bij het schrijven van een kwaliteitshandboek. Download het stappenplan hier.