Stel je voor: je hebt een nieuw ict-systeem aangeschaft voor je bedrijf. Het moet je bedrijf in staat stellen om de informatiedeling makkelijker te laten verlopen. Iedereen kan overal bij, vertrouwelijke info uitgezonderd natuurlijk. Er hoeven geen bestanden meer van collega naar collega gemaild te worden, formats zijn voor iedereen beschikbaar, enz. Met een kleine groep van je medewerkers heb je uitgebreid gekeken naar de mogelijkheden van verschillende systemen. De keuze is gemaakt en nu is het zover dat iedereen ermee gaat werken…

Implementatie: tijd of geld?

Maar is dat ook zo? Gaat iedereen ermee werken? Dat hangt af van hoe de implementatie is geregeld. Een goede relatie hoopte laatst dat ik hier de ultieme oplossing voor had: een pilletje, zodat iedereen na het innemen de juiste dingen gaat doen. Toegegeven, het zou heel handig zijn, maar ik moest hem toch uit de droom helpen. Zo werkt ons brein nu eenmaal niet.

Gedragsverandering, want dat is implementatie, heeft aandacht, tijd en stimulatie nodig. Voor altijd? Wees gerust, echt niet. Maar wel totdat een cruciaal deel van de groep zich het gewenste gedrag eigen heeft gemaakt. Dat deel is ongeveer een kwart. Dan ontstaat de kanteling, is het nieuwe eraf en vermindert het verzet.

Implementatie is cruciaal

Wil je echt voordeel hebben van innovatie of verandering op welk gebied dan ook, dan is het dus zaak om te zorgen voor een goede implementatie. Een goed plan is de basis, dat geeft richting. Het management van een bedrijf speelt hierin een belangrijke rol. Om te beginnen zullen zij het goede voorbeeld moeten geven. Niets is zo funest voor een implementatietraject als een manager die het nieuwe gedrag zelf niet laat zien. Dat klinkt basaal, maar ik heb legio voorbeelden van hoe het niet moet.

Daarnaast zal het management voor aandacht en stimulans moeten zorgen. Waarom? Omdat gedrag niet verandert als er geen consequenties aan vastzitten. Met aandacht en stimulatie krijgt je écht resultaat én een organisatie die transformeert, zoals een rups verandert in een vlinder.

Besteed het budget goed, of wacht tot er ruimte is

Implementatie kost dus tijd én geld. Het alternatief is in het ergste geval dat er veel geld uitgegeven is aan vernieuwing / verbetering / innovatie en er niemand is die ermee gaat werken. De kans is groter dat er wel wat mensen mee aan de slag gaan, maar dat voor de grote groep ‘onbekend maakt onbemind’ blijft gelden. In beide gevallen is er een investering gedaan die niet gaat renderen. En dat kost nog meer geld.

Vraag hulp van een pro: snel, volledig en kostenbesparend

Persoonlijk ben ik van mening dat de implementatie van wat dan ook een verstoring is op het normale werk, het primaire proces, de core-business. Daarnaast is het iets dat een tijdelijk karakter heeft. Implementatie kan een lang traject zijn, maar het heeft een ‘kop en een staart’. 

Maak het jezelf daarom gemakkelijk. Het is bij uitstek een klus die uitbesteed kan worden aan iemand die gespecialiseerd is in het tijdelijk ondersteunen van het management op het gebied van implementatie en verandering.

Wil je meer weten over implementeren en hoe ik je daarbij kan helpen? Maak een afspraak met me. Ik kom graag een keer bij je langs om het hier uitgebreid met je over te hebben.