Werk voor het oprapen

Heb je weleens een zelfstandig ondernemer gesproken die zei: ‘Ik heb al-tijd werk. Ik rol van klus naar klus en het ene project is nog boeiender dan het andere.’ Niet zo vaak, hè? Misschien komt het omdat wij elkaar nog niet eerder hebben gesproken. Laten we daar verandering in brengen, want in mijn vakgebied hoor je mensen dit zeggen. En dan spreken ze nog de waarheid ook. Er liggen zoveel kansen, are you in?

Het bewijs

Vanaf het moment dat ik me bezig begon te houden met vergunningen, heb ik geen dag stilgezeten. In mijn tijd bij Prorail checkte ik de vergunningsaanvragen voor de spoorverbreding tussen Utrecht en Amsterdam, bij Heijmans zette ik een complete afdeling vergunningsmanagement op zodat zij verder konden werken aan de inrichting van Nederland. Havenbedrijf Rotterdam mocht ik bijstaan bij de aanleg van het Theemwegtracé en drinkwaterbedrijf Evides stond ik bij tijdens hun opzet van een nieuwe hoofdkantoor.

Je hoort het al: Ik heb al-tijd werk. Ik rol van klus naar klus en het ene project is nog boeiender dan het andere. Echt. En het goede nieuws is: dit worden straks ook jouw woorden.

IK WEET GENOEG, VERTEL ME MEER IN EEN PERSOONLIJK GESPREK

Meer vraag dan aanbod

De mogelijkheden als vergunningenmanager zijn eindeloos. Door het hele land zitten bedrijven die staan te springen om mensen die voldoende kennis van de wet- en regelgeving hebben, en die weten hoe ze een warme band smeden met het Bevoegd Gezag, dat hun aanvragen beoordeelt. Maar het gekke is: er is geen opleiding waar mensen hiervoor geschoold kunnen worden. Alle vergunningenmanagers die Nederland telt, en dat zijn er niet zo heel veel, zijn domweg in dit werk gerold. Net als ikzelf dus.

Technisch, juridisch en sociaal in één job

Toen ik begon met mijn werk als vergunningenmanager, had ik voor mezelf besloten dat ik graag de techniek-kant op wilde. Ik ben Scheikundige, maar nadat ik mijn diploma haalde op de universiteit, bleek al snel dat er niet zo heel veel werk was in de Scheikunde-hoek waar ik ooit naartoe wilde. In eerste instantie ben ik iets heel anders gaan doen, maar na een poosje begon het te knagen: ik wilde meer techniek in mijn leven.

Niet de minste opdrachtgever vond mij, bij Prorail maakte mijn techniekhart elke dag weer een sprongetje. De taak die ik kreeg: de vergunningsaanvragen checken voordat ze werden voorgelegd aan het Bevoegd Gezag. Ik begon te begrijpen hoe vergunningsaanvragen in elkaar horen te steken, kon op een gegeven moment zeggen wat eraan ontbrak, wat er nog nodig was. Ik wist zoveel, dat ik die vergunningen zelf ook kon aanvragen. En voilà, mijn volgende klus was die van vergunningenmanager.

De klussen bleven naar me toekomen. Zo kwam ook Heijmans op mijn pad, dat activiteiten in vastgoed, bouw & techniek en infra combineert in de werkgebieden Wonen, Werken en Verbinden. Een groot bedrijf met veel verschillende afdelingen. Maar eentje ontbrak daaraan: de afdeling vergunningsmanagement. Aan mij de taak om die op te zetten. Een dankbare taak, want voorafgaand aan mijn opdracht was er weinig aandacht voor dit superbelangrijke onderdeel van het bedrijf. Ik keek om me heen en begreep al snel dat ik niet de luxe had om gewoon een paar vergunningenmanagers aan te trekken. Want daarvan zijn er simpelweg niet zo veel.

Wat ik in plaats daarvan deed, was luisteren naar de mensen binnen het bedrijf. Zo was er een civiel techneut die eigenlijk niet zo hield van het puur technische aspect van zijn werk: bouwtekeningen maken etc. Ik vroeg hem om een poosje in de rol van vergunningenmanager te stappen en begeleidde hem bij het proces. De beste man werkt nog steeds op de afdeling en is daar helemaal happy. Nog altijd ben ik ontzettend trots op het werk dat ik daar heb verricht, en terugkijkend begrijp ik ook dat ík er ook blij van werd. Ik vond het geweldig.

Samen kunnen we veel meer bedrijven helpen

Je werk te gek vinden, dat is natuurlijk een ontzettend fijn gevoel. Niet in de laatste plaats heb ik daarom deze opleiding in het leven geroepen. Mensen opleiden tot vergunningenmanager is iets wat ik ontzettend leuk vindt. Maar dat niet alleen, ik merk dat ik anderen er ook heel gelukkig mee maak. Zit je in jouw beroep nét niet helemaal lekker, of voel je als ondernemer steeds stress omdat je aldoor bang bent dat je te weinig klussen hebt? Dan kan het maar zo zijn, dat deze opleiding je een compleet nieuwe kijk op werk geeft.

KLINKT SUPERINTERESSANT! VERTEL MEER OVER DEZE OPLEIDING!

Ook jij bent geschikt als vergunningenmanager

Jij, jij en jij ook trouwens. Oh en jij ook. Ik kreeg de vraag: “Ik ben opgeleid tot schrijfster, maar wil iets compleet anders doen. Kan zelfs ík vergunningenmanager worden?” Mijn antwoord: “Dat zou zo maar eens kunnen, ja!” Er is namelijk geen hard eisenpakket om mee te doen aan deze opleiding. Natuurlijk helpt het als je interesses richting techniek en wet- en regelgeving wijzen, maar ik weet 100% zeker dat ik iedereen kan opleiden tot vergunningenmanager.

Zijn er dan helemaal geen voorwaarden? Het vergunningsstelsel is zo ingericht dat iedereen in principe een vergunning moet kunnen aanvragen. Maar naarmate de materie complexer wordt, is het wel handig als je ten minste een HBO werk- en denkniveau hebt. Ook dat is voor deze opleiding trouwens geen voorwaarde. Maar uit ervaring weet ik wel dat het handig is en van pas kan komen.

Expert worden in de vergunningenbranche

Heb je al wel ervaring in het werkgebied? Ook dan komt deze opleiding heel goed van pas. Je bent na afloop echt een betere versie van jezelf. Je mag in dit geval zelf casussen meenemen, die we samen gaan behandelen. Dat zorgt ervoor dat je met veel meer zelfvertrouwen in je volgende klus duikt. De praktische handreikingen werken in alle gevallen en je krijgt ook meer inhoudelijk inzicht in wat je wel en niet kunt doen. Ik zorg dat je, na afloop, voldoende kennis en tools in huis hebt om zonder angst in een nog groter project te stappen. En wil je sparren, dan heb je daar nu altijd partners voor.

De angst, misschien zijn zenuwen een beter woord, die veel beginnende vergunningenmanagers voelen is ten aanzien van het Bevoegd Gezag. Omdat ze niet goed begrijpen waar hun vragen vandaan komen, voelen ze zich zwemmen in een veel te grote zee. Er is in dat geval geen overzicht. Tijdens de opleiding geef ik inzicht in de belangen die het Bevoegd Gezag behartigt. Want ze zijn niet tegen je, sterker nog: ze willen je graag helpen om de aanvraag zo compleet mogelijk in te dienen. Kortom: ook je blik op het Bevoegd Gezag verandert. Alleen dat stukje is voor veel vergunningenmanagers (in spé) een heel belangrijk onderdeel. Heb je dus het gevoel dat je daarop vastloopt, of daarvan stress ervaart, dan is de opleiding ook heel waardevol voor jou.

Wanneer is de opleiding geschikt voor je?

Je kunt de opleiding dus vanuit twee heel verschillende perspectieven starten:

  • Helemaal bleu zonder eerdere ervaring met vergunningen of omgevingsmanagement. In dit geval creëer je voor jezelf een onwijze kans op de arbeidsmarkt in een compleet nieuw beroepenveld. Het verbreedt je blik en geeft je meer zelfvertrouwen doordat je steeds meer klussen aangeboden zult krijgen. Ook helpt het je dat je aan je netwerk bouwt gedurende de opleiding. De casussen die ik je aanreik, als je zelf nog geen voorbeelden hebt, komen rechtstreeks uit het werkveld en geven je dus een reëel beeld van wat je kunt verwachten als je de opleiding hebt afgerond en je nieuwe carrière als vergunningenmanager start.
  • Met een beroep in de techniek waarbij je al weleens gespeeld hebt met vergunningsaanvragen. Je weet al het een en ander van de materie af, maar voelt je nog redelijk onzeker in het zelfstandig uitvoeren van de aanvragen. Het kan zijn dat je naar voren geschoven bent door een bedrijf dat graag een vergunningenmanager in huis wil hebben, of dat je zelf op zoek bent naar meer verrijking in je werk. De opleiding geeft je meer zelfvertrouwen en aan de hand van jouw meegebrachte casussen personaliseren we jouw traject binnen de opleiding. Je wordt gedurende de opleiding steeds meer een professionele gesprekspartner van zowel het bedrijf waarvoor je werkt/je opdrachtgevers, als het Bevoegd Gezag waarmee je te maken krijgt.

In beide gevallen is de opleiding een investering in de rest van jouw werkende leven. Je zult merken dat je een zelfverzekerder gevoel krijgt in alle klussen die je doet. Je blijft geboeid door alle veranderingen die steeds weer optreden in de wet- en regelgeving, maar ook doordat je telkens weer verschillende klussen kunt aangrijpen. Als vergunningenmanager is geen dag hetzelfde en dat houdt het werk zo ontzettend leuk.

VERGUNNINGENMANAGER WORDEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE OPLEIDING!

Haal nog meer uit de opleiding

Elke vergunningsaanvraag is anders en elke vergunningenmanager is anders. Dat roept twee vragen op:

  • Als niks vaststaat, hoe reik je dan leerstof aan?
  • Wat maakt iemand een goede vergunningenmanager?

Om te beginnen bij de eerste vraag: als niks vaststaat, hoe reik je dan leerstof aan? Zou dit dan de reden zijn dat er nog niet eerder een opleiding was voor dit beroep? Dat kan ik me niet voorstellen. Want eigenlijk is het simpeler dan je misschien zou denken. Je hoeft niet alles te weten. Natuurlijk is het handig om een goed geheugen te hebben, maar nog belangrijker is het om te weten wat je waar moet zoeken. Op welke manier je moet zoeken en welke mensen jou de juiste antwoorden kunnen geven.

Als het Bevoegd Gezag mij iets vraagt over bijvoorbeeld de funderingssteunpunten, dan ga ik niet eens proberen om daar antwoord op te geven. Wat ik wel doe, is de civiel technicus bellen om de volgende keer samen bij het Bevoegd Gezag aan te schuiven. De leerstof bestaat dus vooral uit de vraag bekijken. Elk probleem, of elke vraag waar je tegen aanloopt als vergunningenmanager is er een die een onderzoekje vergt. En dat onderzoek op de juiste manier uitvoeren is iets waarop ik tijdens de opleiding coach. Ook andere praktische zaken als wet- en regelgeving en omgaan met het Bevoegd Gezag zijn dingen die ontzettend goed te trainen zijn. Dankzij deze zaken krijg je ook echt het gevoel dat je het beheerst. Dat jij in control bent. Een ontzettend belangrijk en prettig gevoel.

De tweede vraag: wat maakt iemand een goede vergunningenmanager, is misschien iets minder zwart-wit, maar ik ga een poging doen om er wat helderheid in te krijgen. Natuurlijk weet een goede vergunningenmanager alles over het project waarop hij of zij zit, en over de wet- en regelgeving. Maar er is nog veel meer. Want als iemand alle praktische zaken weet, dan zit het verschil ‘m in hoe je bent. Je karakter. En daarin is natuurlijk geen goed of fout. Wat ik bedoel te zeggen is dat het van je eigenschappen afhangt hoe je de job oppakt. Ik ben bijvoorbeeld erg nieuwsgierig, wat mij goed van pas komt als vergunningenmanager.

Ik spreek met iedereen die betrokken is bij het project. En dan bedoel ik dus ook echt iedereen. Van de projectdirecteur tot de uitvoerder en de ontwerper. Bij iedereen slurp ik informatie op, wat ik later in het project weer kan gebruiken. Nieuwsgierigheid is dus een eigenschap die me tijdens het werk veel brengt. Misschien heb jij heel andere eigenschappen die je kunt gebruiken tijdens je werk. Gedurende de opleiding gaan we onderzoeken welke eigenschappen dit zijn en hoe we ze voor je kunnen laten werken. Dat maakt de opleiding niet alleen heel interessant als om- of bijscholingsproject, maar je leert er ook nog eens een heleboel over jezelf.

Doeltreffende vaardigheden voor succes

Er zijn ook dingen die ik je gewoon ga aanleren. Vaardigheden die je nog niet onder de knie hebt, of misschien ook wel, maar die je sowieso kunt gebruiken tijdens het werk als vergunningenmanager. Zo leer je om een open en eerlijke communicatie te hebben met het bedrijf waar je voor werkt, en met het Bevoegd Gezag. Is dat nog niet direct een van jouw sterkste kanten? Dan krijg je die er toch maar mooi bij!

Deze opleiding is even direct en praktisch toepasbaar als te gebruiken op lange termijn en in andere werkvelden. In alle gevallen is het een krachtige investering in je professionele loopbaan. Iets waarvan je later zegt: “Dit zou ik iedereen aanraden.” Dat is in elk geval wat ik doe. Zodat dat kleine clubje vergunningenmanagers dat Nederland rijk is, wordt aangevuld met ambitieuze en interessante mensen zoals jij. Samen bouwen we aan jouw toekomst, zodat jij straks verder kunt bouwen. Met de mooiste bedrijven, aan de interessantste projecten die impact maken op heel veel mensen. We zien elkaar snel!

IK WIL ME NU AANMELDEN VOOR DE OPLEIDING!