Opleiding tot Professioneel Vergunningenmanager

Vergunningen nodig?

Allios Deite betekent ‘Anders Kijken’ in het Grieks. Gaat het om het aanvragen van vergunningen, dan helpt het je om anders te kijken. De wet, die zoveel kleuren heeft maar allesbehalve zwart-wit is, is een van de voorbeelden. Soms is het nodig om even anders te kijken. Het kan je inzicht geven als het proces van een project vastloopt. Het kan dat lichtpuntje vormen als er veel op het spel staat en je afhankelijk bent van andere partijen. Vooral in branches die transparantie missen waardoor je je in een doolhof begeeft.

OPLEIDING VOOR JE MEDEWERKER

Werk voor het oprapen

Heb je weleens een zelfstandig ondernemer gesproken die zei: ‘Ik heb al-tijd werk. Ik rol van klus naar klus en het ene project is nog boeiender dan het andere.

Niet zo vaak, hè? Misschien komt het omdat wij elkaar nog niet eerder hebben gesproken. Laten we daar verandering in brengen, want in mijn vakgebied hoor je mensen dit zeggen. En dan spreken ze nog de waarheid ook. Er liggen zoveel kansen, are you in?

ZELF DE OPLEIDING VOLGEN

Basis vergunningenmanagement

Hoe ziet de opleiding vergunningenmanager eruit?

Iedere module bestaat uit een voorbereiding vanuit huis of werk en een bijeenkomst. Als voorbereiding voor iedere module worden er, via een inlogomgeving, digitaal documenten beschikbaar gesteld. Voorafgaand aan iedere module wordt er van alle cursisten verwacht dat ze de inhoud van deze documenten bekijken. De tijd die hiervoor uitgetrokken moet worden varieert, maar is in ieder geval een halve dag. De Leergang is zo opgebouwd dat een cursist zo veel mogelijk (vooral bij modules 2, 3 en 4) met het eigen werk de voorbereiding kan doen.

Module 1 – Basis, theorie, wet- en regelgeving

Wat is een vergunning eigenlijk en voor welke activiteiten heb je een vergunning nodig? Hoe weet je wanneer je een vergunning nodig hebt en waarom is dat zo? Met welke wetten krijg je te maken en hoe zit dat op lokaal of regionaal niveau? Welke kennis is er nog meer nodig om goede vergunningaanvragen op te stellen? Hoe zit het straks met de Omgevingswet?

Als voorbereiding op de rest van de modules bespreken we aan het eind van de dag kort de vergunningen waar de cursisten zelf mee worstelen.

Module 2 – Inventariseren, aanvragen, verkrijgen en beheren van vergunningen, interne organisatie, case

Wat heb je nodig om een goede (ontvankelijke) vergunningaanvraag op te stellen en hoe kan een vergunningeninventarisatie daarbij helpen? Je collega’s spelen hierbij een cruciale rol. We kijken naar jouw eigen vergunning(en) en bespreken aan de hand daarvan het complete vergunningenproces. We leggen uit welke belangen er spelen rondom een vergunning. Een omgevingsscan kan hierbij helpen. Vanaf 2021 speelt participatie een grote rol. Wat wordt daarmee bedoeld in de Omgevingswet?

Module 3 – Stakeholdermanagement, participatie, leges, zienswijzen, bezwaar en beroep, contractbepalingen, externe organisatie, case

We borduren voort op het eind van module 2: belangen en stakeholders. Wie is in jouw geval het Bevoegd Gezag en met welke andere stakeholders / belanghebbenden krijg je te maken? Hoe krijg je een goede band met ze? Een goede band zorgt voor een makkelijker proces. Een stakeholderanalyse kan duidelijk maken uit welke hoek problemen verwacht kunnen worden. Hoe kun je een stakeholderanalyse maken en welke problemen kun je van welke partijen verwachten? We gaan voor elkaar advocaat van de duivel spelen, zodat je straks de risico’s goed kunt beheersen.

Module 4 – Ontwikkelingen, Omgevingswet, Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

We kijken naar ingediende aanvragen en wat je na het indienen van een aanvraag kunt verwachten. Wellicht krijg je nog vragen van het Bevoegd Gezag. Zijn deze terecht en hoe ga je hiermee om? Wat moet je nog doen als je een vergunning hebt ontvangen? Kun je gelijk aan de slag met de activiteiten waar de vergunning voor is aangevraagd? Hoe ga je om met de vergunningsvoorwaarden? Vaak zijn er leges of heffingen van toepassing, zijn deze terecht en hoe worden ze berekend?

Planning en Locatie

De leergang vergunningenmanagement gaat weer van start. De bijeenkomsten zijn in de omgeving van Rotterdam. Dit voorjaar organiseren we weer een training van 4 dagen, verspreid over meerdere weken. Alle data zijn op een vrijdag en worden eind januari / begin februari gepland. Via deze pagina worden ze bekend gemaakt.

Wil je op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via het contactformulier.

Kosten van de opleiding tot vergunningenmanager

Vanaf de intake datum heb je via de portal toegang tot documenten die je leven als adviseur vergunningen makkelijker maken (waaronder een overzicht met vergunningplichtige activiteiten en gerelateerde wetten en de presentatie van de onderwerpen van de modules). Daarnaast krijg je de beschikking over 6 uur persoonlijke begeleiding buiten de trainingsdagen om, in overleg flexibel in te zetten.

De training wordt verzorgt door Leendert de Bruin en Ada Goverde. Om de leergang zo effectief mogelijk te maken, werken we met een groep van maximaal 6 cursisten.

In totaal zijn de kosten voor de hele leergang € 3.500,-

Betaling gaat in 2 termijnen. De eerste termijn moet ontvangen zijn voor aanvang van de eerste module. De tweede termijn moet ontvangen zijn voor aanvang van de derde module.

Meer informatie en inschrijven

    InschrijvenIk ontvang graag meer informatie

    Documenten downloaden (alleen voor leden)

    DOCUMENTEN DOWNLOADPAGINA