Cursus Vergunningenmanagement
Wil je jezelf (verder) ontwikkelen als vergunningenmanager? Of heb je in je werk vaak te maken met vergunningen en wil je je kennis erover uitbreiden? Dan is de cursus Vergunningenmanagement perfect voor jou. Je leert alles over het aanvragen van vergunningen in de bouw- of infrawereld. Zo staan jouw projecten straks gegarandeerd met één-nul voor.
Verhoog je kennis van vergunningen en boek optimaal resultaat
Het verkrijgen van een vergunning blijkt bij plannen regelmatig een struikelblok; de helft van de aangevraagde vergunningen wordt niet ontvankelijk verklaard. Hierdoor staan belangrijke projecten stil of lopen ze vertraging op. Niet gek, als je weet hoeveel er komt kijken bij het aanvragen van een vergunning. Naast het doorgronden en interpreteren van de steeds veranderende wet- en regelgeving en het overzicht houden in het aanvraagproces ben je ook bezig met het bouwen van relaties met het bevoegd gezag. Hoe waardevol zou het zijn voor je projecten als je dit alles tot in de puntjes beheerst en je je vergunningen binnen de gewenste tijd binnen hebt? Je ontdekt het in de cursus Vergunningenmanagement.
Dit leer je in de cursus Vergunningenmanagement
De cursus Vergunningenmanagement bestaat uit vier basismodules, die we altijd op maat maken.
Module 1 – Basis, theorie, wet- en regelgeving
In deze eerste module behandelen we de basiskennis van vergunningen. Je leert wat een vergunning inhoudt en voor welke activiteiten je er een nodig hebt. Ook kom je erachter hoe je weet wanneer en waarom je een vergunning nodig hebt en met welke lokale en regionale wetten je te maken krijgt. Je ontdekt welke kennis en vaardigheden je nodig hebt voor het opstellen van een goede vergunningaanvraag en je leert meer over de Omgevingswet. Als voorbereiding op de volgende modules bespreken we aan het eind van de cursusdag de vergunningen waar je zelf mee worstelt.
Module 2 – Inventariseren, aanvragen, verkrijgen en beheren van vergunningen, interne organisatie, case
In de tweede module kijken we naar wat je nodig hebt om een goede (ontvankelijke) vergunningsaanvraag op te stellen. En naar hoe een vergunningeninventarisatie je hierbij kan helpen. Je collega’s spelen hierbij een cruciale rol. We nemen jouw eigen vergunning(en) onder de loep en bespreken aan de hand daarvan het complete vergunningenproces. Je leert welke belangen er spelen rondom een vergunning en hoe een omgevingsscan hierbij kan helpen.
Module 3 – Stakeholdermanagement, participatie, leges, zienswijzen, bezwaar en beroep, contractbepalingen, externe organisatie, case
Hier borduren we voort op het einde van module 2: belangen en stakeholders. Wie is in jouw geval het bevoegd gezag en met welke andere stakeholders en belanghebbenden krijg je te maken? Een goede band met deze partijen zorgt voor een makkelijker proces. Maar hoe zorg je voor zo’n goede relatie? Een stakeholderanalyse kan duidelijk maken uit welke hoek je problemen kunt verwachten. Hoe maak je deze analyse en welke problemen verwacht je van welke partijen? We gaan voor elkaar advocaat van de duivel spelen, zodat je straks de risico’s goed kunt beheersen.
Module 4 – Je hebt een vergunning, en dan? Als afsluiting: Toekomstige ontwikkelingen
In deze vierde en laatste module kijken we naar ingediende aanvragen en wat je na het indienen van een aanvraag kunt verwachten. Wellicht krijg je na je aanvraag nog vragen van het bevoegd gezag. Zijn deze terecht en hoe ga je hiermee om? Wat moet je doen als je een vergunning hebt ontvangen? Kun je gelijk aan de slag met de activiteiten waar de vergunning voor is aangevraagd? Hoe ga je om met de vergunningsvoorwaarden? Vaak zijn er leges of heffingen van toepassing. Zijn deze terecht en hoe worden ze berekend? Als afsluiting geven we je een kijkje in de toekomst en zetten we aankomende ontwikkelingen voor je op een rij. Denk aan de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.
Resultaten na het afronden van de cursus
- Je weet hoe je een inventarisatie maakt
- Je kunt zelfstandig een vergunningsaanvraag met een hoge slagingskans opstellen
- Je krijgt inzicht in de risico’s van het vergunningenproces en in hoe je deze kunt beheersen
- Je verhoogt je kennis van de wet- en regelgeving
- Je begrijpt het belang van stakeholdermanagement
- Je krijgt kennis over toekomstige ontwikkelingen
- Je stress en weerstand tegen vergunningen maakt plaats voor vertrouwen dat het goedkomt
Voor wie is de cursus?
De cursus is geschikt voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen in vergunningenmanagement. We maken de cursus op maat voor elk ervaringsniveau. Je hebt geen specifieke vooropleiding of werkervaring nodig. We vragen alleen hbo-werk- en denkniveau en affiniteit met techniek en wet- en regelgeving.
Hoeveel tijd kost de cursus vergunningenmanagement je?
Iedere module bestaat uit een voorbereiding van een paar uur thuis of op het werk en een bijeenkomst van een dag. Voor deze voorbereiding krijg je, via een inlogomgeving, de beschikking over digitale documenten. We gaan ervan uit dat je deze documenten doorneemt voorafgaand aan iedere module. De cursus is zo opgebouwd dat je de voorbereiding zoveel mogelijk met je eigen werk en projecten kunt doen (vooral bij modules 2, 3 en 4).
Planning
Iedere module duurt een dag. De vier modules volgen elkaar op met een tussenpose van twee tot drie weken. Zo kun je tussendoor al oefenen met de kennis die je meekrijgt. De bijeenkomsten zijn fysiek en vinden plaats in de omgeving van Rotterdam
Data voorjaar 2023
27 maart (maandag) – module 1
17 april (maandag) – module 2
15 mei (maandag) – module 3
22 juni (donderdag) – module 4
Kosten
Deze cursus kost per persoon € 4.000,- exclusief BTW.
Meld je nu aan
Wil je van jouw vergunningsvraagstukken ook een zorgeloos succes maken? Meld je dan hieronder aan. Na je aanmelding maken we een afspraak waarin je je eigen specifieke situatie kunt toelichten en we jouw leerdoelen helder krijgen.
Vragen?
Wil je meer informatie over de cursus? Bel of mail ons gerust, we vertellen je er graag meer over.
Wat kost de leergang vergunningenmanagement?
De totale kosten voor de gehele leergang bedragen €4.000,- excl BTW.
Aanmelden / meer informatie
Meer informatie en inschrijven