symboliseert groei

Groei is een bijzonder ding. Als je klein bent wil je vooral groter worden, ouder, want dan mag je meer. Als je groot bent, zou je soms weer willen dat je klein was, want toen was je vrijer. Voor mijzelf gaat groeien over mentale groei, ontwikkelen.

 

Groeien is ontwikkelen

Volwassen mensen groeien fysiek niet meer, in ieder geval niet in de lengte. Mentaal kun je je hele leven blijven groeien. Die mentale ontwikkeling lijkt zelfs een belangrijke rol te spelen in het vitaal blijven tot op hoge leeftijd. Maar hoe zorg je dat je zelf, of je organisatie, zich blijft ontwikkelen. Daarvoor is om te beginnen reflectie nodig. Dat is echter pas de eerste stap.

 

Ontwikkelen via reflectie – evaluatie – associatie

Na een terugblik op wat er gebeurd is in een bepaalde periode (reflectie) is het nodig om je bewust te worden van de dingen die je anders / beter had willen doen. Daar horen acties bij die zorgen dat bij een vergelijkbare situatie een volgende keer, je ook echt anders handelt (evaluatie). In basis is dit de laatste stap binnen de PDCA-cirkel. Dit levert een verbetering op.

 

Reflectie is het begin van de laatste stap van de PDCA-cirkel

Om jezelf, of je organisatie, echt verder te ontwikkelen is het nodig om na reflectie en evaluatie een derde stap te zetten: associatie. Door de uitkomsten van reflectie en evaluatie te gebruiken voor het genereren van nieuwe ideeën, maak je in je ontwikkeling logische stappen. Het krijgen van nieuwe ideeën is geweldig. Zelf krijg ik er altijd scheepsladingen energie van. Ik zie de mogelijkheden van een idee in volle bloei en glorie. Dat is gelijk mijn valkuil. Om een idee tot uitvoering en volle wasdom te brengen is nog wel wat nodig. En veel ideeën tegelijk zorgt dat er een soort kortsluiting in mijn hersenen ontstaat: met welk idee ga ik het eerst aan de slag?

 

PDCA in de vorm van de ISO9001 gebruiken

Mijn oplossing is dat ik mijn eigen klant ben geworden. In de ISO9001 is de PDCA-cirkel prachtig vormgegeven en prima geschikt om van idee naar businessmodel te komen. Door de ISO9001 te gebruiken om mijn ontwikkeling vorm te geven,  heb ik een structuur die mijn stuiterende gedachten helpt om stappen vooruit te zetten. De structuur zorgt dat de zaken waar ik aan denk op hun plek vallen, het zorgt dat ik vooruit kan en het is een vangnet om te zorgen dat alle aspecten aan de orde komen.

 

ISO9001 heeft een goede basisstructuur

Als kwaliteitsmanager heeft het ook alles te maken met wat de Engelsen beschrijven als ‘practice what you preach’. Het geheim van de structuur van ‘de 9001’ als basis om van idee naar business model te komen, zit hem in het feit dat alles wat nodig is om een organisatie te runnen, erin zit. Het is een totaalplaatje, overal is aan gedacht.

 

De basisstructuur laat ideeën tot bloei komen

Doordat alle onderwerpen worden geraakt, kun je je ontwikkel-ideeën (innovaties) helemaal uitdenken en uitwerken. De acties die leiden tot realisatie ontstaan als vanzelf. Eén voor één vallen de puzzelstukjes op hun plek en zie ik wat er nog gedaan moet worden. Door met een goede basisstructuur te werken krijgen al mijn ideeën en wilde plannen de juiste aandacht. Ze kunnen gaan groeien en volledig tot bloei komen.

 

Mijn onderneming en ik ontwikkelen zich

Het tot bloei brengen van mijn ideeën zorgt voor mijn eigen ontwikkelen én die van mijn onderneming. Ik ben mijn onderneming, ik ben ondernemer. Allios Deite is uit de startblokken en in het afgelopen jaar zijn de eerste grote ontwikkelingsstappen na de geboorte gerealiseerd. De zaadjes van andere plannen liggen uit te kiemen. Ik ontwikkel, Allios Deite groeit!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *