kwaliteitsmanagement op alle niveaus: harde noten om te kraken bij de RvA | Allios Deite

Lead-auditor zijn vind ik écht leuk. Om verschillende redenen. 1 daarvan is dat het mijn nieuwsgierigheid bevredigt: als lead auditor krijg ik een kijkje in de keuken bij veel bedrijven. Een andere reden is dat het me een ander perspectief geeft op kwaliteitsmanagement. Dat heb ik graag, een ander perspectief. En nog liever zo veel mogelijk perspectieven. Het maakt dat ik mijn werk beter kan doen. Dus toen ik na een tip in contact kwam met de Raad voor Accreditatie, maakte mijn hart een sprongetje. 

Raad voor Accreditatie

Sinds een paar weken weet ik dat ik al sinds het begin van hun bestaan weet wie ze zijn en wat ze doen. Toen ik net van de universiteit kwam, heb ik een jaar of 6 een werving & selectiebureau voor chemici gehad. Mijn eerste klant ging een paar jaar na de opdracht ik voor hem gedaan heb, voor de Raad van Accreditatie werken. Ik heb nog lang contact met hem gehouden en hij vertelde regelmatig over zijn werk. Door zijn verhaal weet ik al een hele tijd wat ze doen, maar dat blijkt dus wel te zijn geweest in een vroege fase van hun bestaan. 

Als kwaliteitsmanager en lead-auditor weet ik dus dat alle certificerende instellingen waar ik mee te maken heb en waar ik voor werk, op hun beurt beoordeeld worden door de Raad voor accreditatie. Opdrachten doen voor de RvA geeft mij weer een heel nieuwe blik op mijn werk. En dat heeft voordelen voor mijn klanten.

Opleiding

Vorige maand heb ik mijn eerste opleidingsdag gehad. Onderwerp was één van de normen waar de certificerende instellingen op worden beoordeeld: de ISO17020. Het is mooi om de lijn vanuit de ISO17020 te zien naar de ISO9001 en de beoordelingsrichtlijnen (BRL’s) waar ik mee te maken heb. Echt van abstract naar concreet.

Afgelopen week was de tweede opleidingsdag. Met een kleiner gezelschap (1 trainer en 2 cursisten) en nog interessanter. Waar de eerste dag algemeen was, was deze dag heel specifiek en doken we gelijk in de norm waar we alle allebei voor aangetrokken zijn om die te gaan beoordelen. Met 1 vraag wist de trainer een discussie te starten waar we een uur later eigenlijk nog niet mee klaar waren.

Aan het eind van de zomer verwacht ik de vraag voor het beoordelen van 2 specifieke normen. Die ga ik dan met mijn nieuwe collega langs de eisen van de ISO17065 leggen. Gezien de discussie die we al hadden, denk ik dat er nog een revisie nodig gaat zijn.

logo Raad voor Accreditatie | Allios Deite 

 

Kwaliteitsmanager op alle niveaus

Als mijn opleidingstraject bij de RvA afgerond is, kan en mag ik op alle niveaus van kwaliteitsmanagement acteren. Dat zorgt ervoor dat ik mijn klanten nog meer inzicht kan geven in het hoe en waarom eisen zijn opgenomen in een kwaliteitsnorm waar ze aan willen gaan voldoen. 

En wat het me nu al heeft opgeleverd: een nadere kennismaking (offline) met één van mijn medecursisten. Zij houdt zich bezig met auditeren op het gebied van de AVG. Een ander vakgebied dan de techniek waar ik me mee bezig hou, maar ik kijk nu al uit naar het uitwisselen van ervaringen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *