Als auditor Patronen herkennen in processen en systemen | Allios Deite Kwaliteitsmanagement


Hoe het begon


Ooit heb ik scheikunde gestudeerd. Waarom? Omdat het het leukste vak was in mijn beta-pakket. Niet dat ik na mijn studie daar inhoudelijk nog wat mee heb gedaan. Mijn moment van afstuderen was tijden een crisis op de arbeidsmarkt en mijn beeld van een baan strookte niet met wat gebruikelijk was om te gaan doen met mijn studie. Dus koos ik mijn eigen weg. Een rol als auditor was echter nog een ‘ver van mijn bed’ show. Hoe is het dan toch zo gekomen?


Divers pad

Een aantal jaren ben ik recruiter geweest, maar ik miste de technische omgeving. Op zoek naar een andere functie rolde ik het vergunningen management in: techniek en mensen waren beide belangrijk. Eerst liep ik zelf op grote projecten daarna heb ik een afdeling opbouwend met dit specialisme bij een groot Bouwbedrijf. Na een tijd leiding te hebben gegeven aan een brede advies afdeling, maakte ik de overstap naar het kwaliteitsmanagement.


Processen en systemen

Reden hiervoor was mijn denken in processen en systemen. Al op het voortgezet onderwijs schreef ik de stof die ik moest leren uit op grote vellen papier en hing deze aan de muren van mijn kamer. In de projecten waar ik aan werkte zag ik al snel de processen die overal terug kwamen, alhoewel de opmerking ‘alle projecten zijn hetzelfde’ in 2006 bij mijn manager bijna een hartaanval veroorzaakte. Ook bij alle verschillende advies teams waar ik leiding aan gaf, waren de hoofdlijnen snel duidelijk. Voor mij was kwaliteitsmanagement het logische ‘next level’.


De auditor als stok achter de deur

Het kwaliteitsmanagement bracht mij waar ik behoefte aan had: geen uitslaande branden meer blussen op projecten, maar zorgen dat er geen branden meer zouden ontstaan. Van crisismanagement naar preventie, door gebruik van risicomanagement. Het leverde mooie gesprekken op met de directies en de auditors die ieder halfjaar ons systeem kwamen doorlichten. Vooral de gesprekken met de lead auditor waren waardevol. Die zorgden ervoor dat ik de organisatie kon laten focussen op onderwerpen die op dat moment belangrijk waren om op te lossen. Bevindingen in een audit zijn altijd een fijne stok achter de deur om mensen in beweging te krijgen.


Opleiding tot lead auditor

Toen ik besloot om mijn eigen adviesbureau te beginnen, kreeg ik al snel een opdracht om een kwaliteitssysteem te bouwen bij een productiebedrijf. Dat moest voldoen aan de eisen van de ISO 9001 en bij voorkeur werd het binnen een jaar na start van de opdracht gecertificeerd.

Tijdens deze opdracht heb ik de opleiding voor lead auditor ISO 9001 gevolgd. Dat gaf mooie verdiepende inzichten die ik direct kon toepassen. Het resulteerde ook in de daadwerkelijke ISO 9001 certificering van mijn opdrachtgever, binnen een jaar. Het certificaat prijkt inmiddels al een aantal jaar trots aan de muur bij het bedrijf. 

Mijn opleiding tot lead auditor heeft inmiddels ook geleid tot een aantal andere opdrachten. Ik voer de audits uit voor systeemgerichte contractbeheersing op verschillende projecten van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam. Ook vanuit deze rol probeer ik ervoor te zorgen dat er meer preventief gehandeld wordt en er minder crisismanagement toegepast hoeft te worden. 


Meer patronen

Inmiddels heb ik de nodige audits afgenomen en de patronen beginnen zich af te tekenen. In deze serie blogs neem ik je mee in de inzichten die ik krijg als auditor. Ik deel ze graag met je en ben benieuwd hoe jij denkt over de onderwerpen die ik deel en wat je visie daar op is.

Laten we samen zorgen dat we bedrijfs- en projectprocessen beter onder controle krijgen en zo continu kunnen verbeteren.

Naast de inzichten die ik krijg in mijn rol als lead auditor neem ik je mee in de begrippen van het kwaliteitsmanagement. Op basis van de ISO 9001 leg ik onderwerpen uit de norm uit en geef ik tips hoe je hier mee om kunt gaan. Lees hiervoor de blog-reeks ‘ISO 9001 uitgelegd’.

Laat hieronder een reactie achter of deel deze blog

Recommended Posts